NAMIK KEMAL’İN VEFATININ 134. YILDÖNÜMÜ MESAJI

NAMIK KEMAL’İN VEFATININ 134. YILDÖNÜMÜ MESAJI

 

İnsan vatanı sever, çünkü hürriyeti,

 

Rahatı, vatan sayesinde kaimdir.

 

Namık Kemal

 

Tanzimat Dönemi’nin en önemli şairlerinden ve aydınlarından biri olan Namık Kemal, vatan ve özgürlük konusunda ilham kaynağı olmuş bir yazardır. Şuray-ı Devlet (Danıştay) üyeliği yapan ve ilk anayasamız olan Kanun-i Esasi’yi hazırlayan kurulda görev alan Namık Kemal, Osmanlı Devleti’nde çeşitli vilayetlerde hizmetlerde bulunmuştur.

Pek çok gazetede yazılarını yayımlayan ve Tanzimat Dönemi aydınlarından Ziya Paşa ile birlikte Hürriyet Gazetesi’ni çıkaran Namık Kemal, gazeteci kimliğiyle Türk basınının oluşmasında ve güçlenmesinde önemli katkıları olmuştur.

Namık Kemal bir edebiyatçı olmakla birlikte, bir dava, inanç ve ülkü adamıdır. Edebiyat, onun için fikirlerini, duygularını ve heyecanlarını Millete taşıyan bir vasıtadır.

Vatan ve Millet sevgisi, hürriyet, hamiyet, gibi kavramları Türk Edebiyatı’na sokan Namık Kemal, roman, tiyatro, edebiyat eleştirisi gibi türlerde önemli eserler vererek Türk Edebiyatı’na damgasını vurmuştur. Edebiyatımızda ilk edebi roman “İntibah”, ilk tarihi roman “Cezmi”, Batılı anlamda sahnelenen ilk tiyatro eseri “Vatan Yahut Silistre” onun tarafından yazılmıştır.

Namık Kemal, siyasal, toplumsal, dil, edebiyat ve kültür alanlarında yazdığı makalelerle pek çok aydınımızı derinden etkilemiştir. Eserlerinin önemli bir kısmı Batı dillerine çevrilmiş ve hakkında pek çok kitap yayımlanmıştır.

Bu günün, “Vatan ve Hürriyet Şairi” Namık Kemal’in daha fazla tanınmasına vesile olmasını diliyorum. Vefatının 134.  yıldönümünde şair, yazar, gazeteci ve devlet adamı Namık Kemal’i rahmetle anıyorum.