10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ KUTLU OLSUN

10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ KUTLU OLSUN

 

 

 

Yazılı ve görsel basının yanı sıra sosyal medyanın da abluka altına alındığı ülkemizde; halkın doğru bilgilenme hakkı gasp edilmektedir. Eleştirel ve sorgulayıcı bir anlayışla yaklaşan gazetecileri doğrudan hedef alan iktidarın yaklaşımı, ülkemizdeki demokrasiyi de zedelemektedir.

 

Basın özgürlüğüne yönelik ağır baskılar sonucu yolsuzlukların arttığı, hukuksuzlukların tavan yaptığı, eşitsizliklerin meşrulaştırıldığı; doğanın talan edildiği, sağlık sisteminin, eğitimin çöktüğü bir düzende yaşıyoruz.

 

Sadece 2022 yılında gazeteciler ve basın kuruluşlarına ilişkin en az 174 davanıngörüldüğü ülkemizde, ağır bir tablo yaşanmaktadır. Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin raporuna göre, son bir yıl boyunca; en az 33 gazeteci tutuklanmış, en az 72 gazeteci gözaltına alınmıştır. 61 gazeteci, işini yaparken, özellikle toplumsal olaylarda saldırıya uğramıştır.

 

Kamuoyunda “Dezenformasyonla Mücadele Yasası” olarak anılan Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Öngören Yasa ile düşünce ve ifade özgürlüğünün hapsedildiği bir süreci yaşıyoruz.

Medya özgür olmadan Türkiye özgür olamaz! Baskı ve sansürün olmadığı, demokratik hukuk devletinin işletildiği bir Türkiye özlemiyle 10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Gününü kutlarım.